Bomengranulaat: laat je niet vangen

Bomengranulaat: laat je niet vangen

Frederik David Bomengranulaat - Substraten - Verharding

Vlaamse steden en gemeenten die actief bezig zijn met meer groen in het straatbeeld en publieke ruimtes gebruiken vaak bomengranulaat, bomengrond of bomenzand voor de aanplant van bomen.
Deze substraten zouden onder meer voor een goede doorworteling zorgen en voor een betere infiltratie en buffering van hemelwater.
Veel informatie over de samenstelling en mengverhouding van bomengranulaat is echter niet beschikbaar en vaak spreken verschillende bronnen elkaar ronduit tegen. Belangrijker nog: welk onderzoek gebeurde er bij de ontwikkeling van deze substraten?

Lees meer

Maatschappelijk verantwoord ondernemen; weg ermee!

Maatschappelijk verantwoord ondernemen; weg ermee!

Frederik David Build to last - Duurzaam - Gravelsmart - MVO

Bij Gravelart zijn wij de termen "duurzaam" en "maatschappelijk verantwoord ondernemen" grondig beu. 

Een paar schoenen dat 5 jaar mee gaat, dat is ook duurzaam. Een bedrijf met zonnepanelen op het dak, denkt ook maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Lees meer

De millennial denkt groen: 4 trends voor 2018

De millennial denkt groen: 4 trends voor 2018

Frederik David

Net zoals bij mode trends komen en gaan, geldt dat ook voor de inrichting van tuinen. Nu de baby boomers op pensioen gaan en hun huis met tuin verwisselen voor een appartement aan zee, staat generatie Y klaar met spade in de aanslag.

Ze vormen sinds kort zelfs de belangrijkste demografie in België.

Millennials kweken terug groenten, decoreren de woonkamer met planten en beseffen dat een groene omgeving een positief effect heeft op de fysieke en mentale gezondheid. Hun drijfveer is het creëren van ervaringen en herinneringen die ze kunnen delen met anderen.

Hierdoor gaan ze trends bepalen in plaats van ze te volgen. Wij geven je de 4 belangrijkste trends voor 2018 mee.

Lees meer

Je tuin en vijver winterklaar in 9 simpele stappen

Je tuin en vijver winterklaar in 9 simpele stappen

Louis Biard Lavasteen - Onkruid - Tuin - Zwemvijver

Het najaar is in het land, de dagen worden weer merkbaar korter en voor het je goed en wel beseft staat de winter voor de deur. Het ideale moment dus om je tuin en (zwem)vijver winterklaar te maken. Dit doe je eenvoudig in 9 stappen. 

Lees meer

Stop de tegelterreur!

Stop de tegelterreur!

Frederik David Boomschors - ECCOgravel - Grind - Grindmatten - Lavasteen - Verharding

Het besef groeit bij de tuinliefhebber; onze tuinen zijn in de loop der jaren veranderd in betegelde patio’s met steriele hagen er om heen. Gazons moesten wijken voor klinkers, bloemperken voor tegels en dat enkel omdat we een onderhoudsarme tuin wensen.

"Een betegelde, onderhoudsarme tuin is een modetrend, welke door de media in stand wordt gehouden. We zien het in huis- en tuin programma’s steeds weer terug. We zijn er ook aan gewend geraakt om onze omgeving totaal naar ons gemak in te richten." 
Wout Veldstra, voorzitter Operatie Steenbreek, Nederland

Maar deze gemakszucht heeft 4 ernstige gevolgen op onze leefomgeving.

Lees meer

Tuinafboordingen. 5 inspirerende voorbeelden

Tuinafboordingen. 5 inspirerende voorbeelden

Frederik David Afboording

Het is hoog tijd om je tuin een verdiende afwerking te geven en meer nog, je kan het perfect zelf en de plaatsing neemt bovendien niet veel tijd in beslag.

Met een elegante tuinafboording zet je je mooi onderhouden gazon in de kijker. Je toont er de scheiding van het wandelpad met het bloembed mee aan. Of je nu kiest voor strakke lijnen, geometrische vormen of zachte organische vormen, Gravelart heeft schitterende én betaalbare oplossingen voor je.

Laat dus die palissaden in het tijdperk waar ze thuis horen; de jaren 80. Vergeet die inspiratieloze dikke boordstenen en breek ons de bek niet open over die onnatuurlijk ogende grasranden. Laat je door ons inspireren.

Lees meer

Siergrind: pro's en contra's

Siergrind: pro's en contra's

Frederik David Grind - Grindmatten - Verharding

Het eerste wat je ziet wanneer je bij een huis of bedrijf aankomt is de parking of oprijlaan. Niet verwonderlijk dus dat de aanleg ervan de nodige aandacht verdient.

Er is een overvloed aan producten beschikbaar om de afwerking dat extraatje te geven, zoals klinkers, tegels, asfalt, beton of siergrind, liefst in combinatie met natuurlijk groen.

Hoe maak je de juiste keuze en welke valkuilen moet je vermijden? Ik geef je graag de voordelen, en belangrijker nog, de nadelen mee van het gebruik van siergrind. Pas daarna, kan je een juiste keuze maken.

Lees meer

De perfecte paardenpiste

De perfecte paardenpiste

Frederik David Equiblanc - Equimel - Paardenpiste - Zand

Hoewel Gravelart al jaren een vertrouwde leverancier van granulaten voor paardenpistes is, keren dezelfde vragen steeds terug. Wat is een correcte opbouw? Welk type zand is geschikt? Welk systeem is het beste? Moet ik een bouwvergunning aanvragen?

Een zoektocht op online werpt meestal meer vragen op, dan het antwoorden biedt. Vandaag scheppen wij duidelijkheid.

“Een goed paard, brengt het beste in jou naar boven. Een goede piste, brengt het beste in het paard naar boven."

Lees meer

E-commerce. De doodsteek van het huidige businessmodel?

E-commerce. De doodsteek van het huidige businessmodel?

Frederik David Algemeen

Wij horen ze nog dagelijks, uitspraken over hoe e-commerce de gewone “commerce” treft. Maar is dat wel zo?
Begin februari 2017 lanceerde Gravelart haar eigen webshop, na een jaar van intern overleg en ontwikkelen.

“Aan het begin van het denkproces vonden wij het al dan niet online verkopen een moeilijke keuze, totdat we tot het besef kwamen dat er eigenlijk geen keuze te maken viel. We moesten het gewoon doen”, zegt Frederik David, sales & marketing verantwoordelijke bij Gravelart.

Lees meer

Kasseileggers met uitsterven bedreigd?

Kasseileggers met uitsterven bedreigd?

Frederik David Beton - Carpet Stones - Verharding

Slechts een handvol vakmannen hebben nog de know-how in huis voor de aanleg van kinderkoppen, terwijl ze al jaren een vertrouwde keuze voor de aanleg van wegen, terrassen en opritten zijn. De geïmporteerde kasseien zijn soms van bedenkelijke kwaliteit en bovendien zijn aannemers verplicht om zich meer en meer te beroepen op buitenlandse werkkrachten voor de aanleg zelf.
Dit brengt vaak de prijs/kwaliteit verhouding in het gedrang, maar het kan anders met Carpet Stones.

Lees meer

Is heermoes bestrijden onbegonnen werk?

Is heermoes bestrijden onbegonnen werk?

Frederik David Heermoes - Onkruid

Heermoes (Equisetum Arvense) is een hardnekkig onkruid dat in de volksmond ook wel kattestaart, paardestaart, vossenstaart, akkerpest en koevergif wordt genoemd.
De herkenbare plant blijkt resistent tegen de meeste chemische bestrijdingsmiddelen en het handmatig verwijderen blijkt een frustrerende zaak. 

Lees meer

Groen Groeien op bezoek bij Gravelart

Groen Groeien op bezoek bij Gravelart

Frederik David Distripond - Groen Groeien - Zwemvijver

Donderdag 23 februari jongstleden mochten wij leden van Groen Groeien en onze vrienden van Distripond ontvangen op onze kantoren in Wevelgem voor een daguitstap.

Lees meer

Gravelart rijdt 100 % elektrisch

Gravelart rijdt 100 % elektrisch

Frederik David Algemeen - Gravelsmart

Tegen 2020 gaat Gravelart CO2 neutraal ondernemen. Daarom investeren wij onophoudelijk en één van deze investeringen werd op 9 januari 2017 overhandigd aan twee van onze collega's: een gloednieuwe 100 % elektrische Peugeot Ion.

Lees meer

Rockchair. Kunst om op te zitten.

Rockchair. Kunst om op te zitten.

Frederik David Algemeen - Rockchair

De Rockchair is een robuuste, solide basis uit Belgisch blauw. Door de natuur in de loop van miljoenen jaren gevormd. Een rots die met de hand wordt gekozen in de groeve en vervolgens vakkundig wordt bewerkt zonder daarbij de oorsprong uit het oog te verliezen.

Lees meer

Onttegeling kan wateroverlast voorkomen

Onttegeling kan wateroverlast voorkomen

Frederik David ECCOgravel - Grind - Grindmatten

Begin 2015 kon u het al lezen in verschillende kranten, maar de maatregelen die Vlaanderen neemt tegen het dreigende tekort aan grondwater, zijn onvolledig en traag. Dat zegt het Rekenhof in een verslag voor het Vlaams Parlement.
Vlaanderen is niet alleen een regio met een dreigend watertekort, we kampen ook met wateroverlast.

Lees meer

Smart Planet

Smart Planet

Frederik David Algemeen - Gravelsmart

Voor elke aankoopschijf van € 250 tussen 21 september en 28 september 2016 zal Gravelart samen met jou in 2017 een boom planten.

Waarom wij dit doen?

Lees meer

Lavasteen als bodembedekker - de nieuwe trend

Lavasteen als bodembedekker - de nieuwe trend

Frederik David Lavasteen

Om de bodem te bedekken wordt hoofdzakelijk gekozen voor boomschors, terwijl je met lavastenen een prachtig resultaat bekomt. Toch wordt lavasteen in 90% van de gevallen verkocht om op een natuurlijke manier zwemvijvers te zuiveren.

Lees meer