Alles in het teken van gras...

Alles in het teken van gras...

Shannah DevynckAfboording - Bodemverbeteraar - Compover - Gras - Kunstgras - Onkruid

Een grasveld bepaalt de sfeer in je tuin, die kan dienen als speelveld of als eyecatcher. Een mooi gazon is een echte aanwinst voor jouw tuin.

September is een drukke maand voor zowel mensen die beschikken over een gazon, als zij die overwegen om een gazon aan te leggen. De afgelopen maanden zijn uitzonderlijk droog geweest. Het gras verkleurde van groen naar geel en van geel naar bruin. Sommige stukken moeten volledig opnieuw gezaaid worden om terug het mooie groen te bekomen. Maar hoe voorkomen wij dit probleem en wat kan anders?

Alles in het teken van gras...

Tegenwoordig hebben we een ruime keuze aan mogelijkheden om het groen in onze tuin levendig te houden. Steeds meer mensen kiezen voor een onderhoudsarme invulling van hun gazon. Kiezen we voor een natuurlijk gazon die we van begin tot einde zien groeien of laten we ons meeslepen in de opmars van het kunstgras? Gras en kunstgras… allebei groen maar met grote verschillen.

De natuur in jouw tuin…

Uiteraard gaat er niets boven een gazon van natuurgras. De dauw die 's ochtends op het gras staat, de geur van een pas gemaaid gazon en de voldoening die je krijgt van je eigen inzet!

Naast het voorjaar is de periode van half augustus tot zowat half oktober een ideale periode om gras in te zaaien. De bodemtemperatuur is dan nog voldoende hoog om het zaad te laten ontkiemen en een bijkomend voordeel aan zaaien in de nazomer, is dat de kans dat het onkruid woekert veel kleiner is dan in april en mei. De aarde heeft tijdens de zomermaanden de tijd gekregen om voldoende op te warmen en dit in combinatie met het alweer licht vochtige weer van de vroege herfst zorgt ervoor dat het gras in het najaar en de winter minder te lijden heeft, zodat het vlugger dichtgroeit. Ten slotte hoeft een in september ingezaaid gazon maar enkele keren gemaaid te worden.

Niet voor niets kiezen wij voor Barenbrug, een kweker op wereldniveau. Het bedrijf heeft de laatste 10 jaar al verschillende bekroonde innovaties succesvol op de markt gebracht.  Met een uitgebreid assortiment aan verschillende types graszaad, zijn er toch 2 types die in september wat extra aandacht verdienen, namelijk: de SOS Lawn repair en de Water saver.

Gras is afhankelijk van de seizoenen, waardoor het natuurlijker is dan kunstgras. Bovendien werkt echt gras stimulerend voor het milieu. Het neemt namelijk water op is dus beter voor de waterhuishouding. Hiermee heeft uw gazon én uw tuin een natuurlijke uitstraling.

Alles in het teken van gras...

Is kunstgras dan het gedroomde alternatief?

Kunstgras doet nog vele mensen de neus op trekken, hoewel de sector al lang niet meer in zijn kinderschoenen staat en het eindproduct tegenwoordig bijna niet meer te onderscheiden is van een natuurlijk grastapijt. Het spreekt voor zich dat wij je liever echt groen aanraden, maar het gebruik van kunstgras kan wel degelijk steek houden.

Is kunstgras iets voor jou?

Kunstgras kan perfect ingezet worden in bijvoorbeeld ruimtes waar echt gras moeilijk groeit. Beschik je over een grote buitenruimte? Misschien klinkt je eigen mini-golf terrein dan als muziek in je oren. Het is eens iets anders dan een pétanqueveld en zal je gasten gegarandeerd doen opkijken.

Maar ook mensen die een hond als huisdier houden hebben baat bij een kleine buitenruimte in kunstgras waar je trouwe viervoeter zijn behoefte kan doen, want kunstgras is zeer onderhoudsvriendelijk, makkelijk schoon te maken en het neemt geen kwalijke geuren op.

Onder en rond speeltuigen kan kunstgras toegepast worden als dempende bodem, in combinatie met shockpads.

Denk ook even out of the box, want synthetisch gras leent zich ook perfect voor het aankleden van een binnenruimte, zoals een kinderkamer. Of woon je op een appartement, dan geef je je balkon in een handomdraai een mooie toets groen.

En tenslotte is kunstgras de gedroomde oplossing voor mensen met een allergie voor grassen.

Alles in het teken van gras...

Kwaliteitsvol kunstgras kost wat centen, maar tegelijkertijd kan je snoeien in je waterrekening, meststoffen en heb je quasi geen onderhoud meer. Bovendien, als je een klusser bent, leg je een synthetisch gazon gewoon zelf aan. Mensen met twee linkerhanden, doen beter beroep op een tuinprofessional.


Het belangrijkste nadeel van kunstgras is dat het in de zomer warmer wordt dan natuurgras. Wil je graag genieten van alle vier de seizoenen? Dan is het aan te raden om natuurgras te nemen. Bovendien is kunstgras duurder ten opzichte van natuurgras. Ook belangrijk om mee rekening te houden is dat kunstgras ook aan slijtage onderhevig is.

Zowel echt gras als kunstgras heeft dus zo zijn voor- en nadelen. Weeg de voor jou belangrijkste punten en eisen tegen elkaar af, zodat je altijd de juiste onderbouwde keuze maakt.

Back to overview