Carrara, 's werelds bekendste marmer

Carrara, 's werelds bekendste marmer

Frederik DavidGrind - Steenkorven

Sinds de tijd van de Romeinen wordt in de Apuaanse Alpen in Toscane een schitterend gesteente ontgonnen. Deze vlekkeloos witte marmer werd genoemd naar de gelijknamige stad Carrara.

Volgens een oude legende vertrouwde God tijdens de schepping een zak met wit stof toe zijn engelen en gaf hij hen de taak deze uit te strooien over de hele wereld. De engelen verzekerden God ervan deze taak tot een goed einde te brengen, maar het noodlot sloeg toe terwijl ze boven Carrara vlogen. Toen glipte de zak uit hun handen en viel neer op de bergen. Dit zou de reden zijn waarom er zoveel witte marmer te vinden is in Carrara …

Carrara, 's werelds bekendste marmer

In Italië werden vele prachtige gebouwen opgetrokken uit deze wit of blauw geaderde marmer zoals bijvoorbeeld het Pantheon in Rome. Vele beroemde kunstenaars kwamen hier hun blokken uitkiezen waaronder Michelangelo die met Carrara marmer zijn meesterwerken David en Pietà vorm gaf.

Maar Carrara wordt ook ver buiten Italië gewaardeerd. Enkele indrukwekkende voorbeelden zijn de Sheikh Zayed Moskee in Abu Dhabi, de Devon Tower in Oklahoma City, USA en Akshardham in Delhi, India. 

Carrara, 's werelds bekendste marmer

Momenteel zijn er ongeveer 300 groeves actief in de regio en nog eens 300 groeves zouden ondertussen uitgeput zijn of in onbruik zijn geraakt. Nergens ter wereld werd er al meer marmer geproduceerd dan hier.

De kwaliteit van alle marmers wordt ingedeeld in groepen van A tot en met D. Groep A omhelst de zuiverste, meest uitzonderlijke en best bewerkbare marmers. Deze marmers zijn uniform en bestaan volledig uit metamorfe kalksteen. Groep B en C vertonen iets meer onregelmatigheden en Groep D zal een groter aandeel natuurlijke schoonheidsfoutjes bevatten. Daardoor zal er meer bewerking in gaan om deze marmers goed af te werken.

Carrara, 's werelds bekendste marmer

De Carrara keien die Gravelart verdeelt, bestaan uitsluitend uit een combinatie van A en B. Dit garanderen wij omdat wij rechtstreeks importeren uit een handvol geselecteerde groeves. Onze klanten gebruiken Carrara keien vooral voor wandelpaden, spatraden rondom huizen en als vulling voor steenkorven.

Alle maten liggen op voorraad en kunnen binnen de 24 uur worden geleverd.

We sluiten af met een tot de verbeelding sprekend filmpje waarin het ontginnen van Carrara op een haast poëtische manier wordt getoond.

Back to overview