De link tussen siergrind en kasteelbier

De link tussen siergrind en kasteelbier

  • 14 February 2019
  • Shannah Devynck

Landschaps- en tuinarchitect Lieven Vereecke over de omgevingsaanleg van het bezoekerscentrum van Castle Brewery Van Honsebrouck.

In augustus 2016 opende brouwerij Van Honsebrouck een nieuwe multifunctionele vestiging in Izegem. De bezoekers kunnen er naar hartenlust proeven in Michelle’s pub, de innerlijke mens sterken in de brasserie en in de bierboetiek vind je behalve de bieren ook een resem hebbedingen die de harten van bierliefhebber sneller zullen doen slaan.
Lieven Vereecke nam het ontwerp van de omgevingsaanleg bij het bezoekerscentrum voor zijn rekening. We gingen met Lieven Vereecke rond de tafel zitten voor een gesprek.

Hoe kwam de brouwerij met jou in contact?

De opdrachtgevers kenden enkele van onze andere referenties. De ontwerpopdracht was vrij complex en wij werden gelukkig vroegtijdig betrokken in de planningsfase van het gebouw waardoor nog overleg mogelijk was met de betrokken architect en studiebureaus. De opdracht omvatte de omgevingsaanleg van de totale bedrijvensite. Alle groenzones, de parkeerruimte, de patio op het gelijkvloers en de daktuin op de eerste verdieping bij de brasserie en het bezoekerscentrum.

Met welke aandachtspunten moest je rekening houden?

Enerzijds had je de de technische aspecten waaronder het gewicht, de afwatering en de opbouw van de pakketten die eigen zijn aan dergelijke ontwerpopdrachten. Anderzijds speelden we volledig in op de architectuur en de genius loci.

Het valt op dat er specifieke materialen werden gebruikt. Hoe bepaalde je de keuze er van?

Door gebruik te maken van een bron in de patio, geurkruiden en aromatische planten was de link snel gemaakt met de brouwerij. Ook de verhardingen in de patio zoals de kasteelklinkers en het siergrind maken de link met het kasteelbier.

De grond- en hemelwater problematiek, hoe beïnvloedt dat jouw ontwerpen?

Als ontwerper tracht je steeds duurzaam te ontwerpen. Waterinfiltratie is hierbij uitermate belangrijk. Maar ook waterbuffering ter plaatse voor hergebruik is meer en meer noodzakelijk en een onderdeel van onze ontwerpopdrachten. Hierdoor zijn er heel mooie kansen en mogelijkheden om groen te voorzien waar we het niet verwachten. Regenwater bufferen om terug af te geven aan het groen ter plaatse kan onze leefomgeving allen maar vergroenen.

Dat is een visie waar wij ons volledig kunnen achter scharen. Om af te ronden nog dit Lieven; heb je ook een favoriet bier uit de brouwerij Van Honsebrouck?

Filou draagt mijn voorkeur weg. Dat zal aan mijn karakter liggen zeker?