De millennial denkt groen: 4 trends voor 2018

De millennial denkt groen: 4 trends voor 2018

Frederik David

Net zoals bij mode trends komen en gaan, geldt dat ook voor de inrichting van tuinen. Nu de baby boomers op pensioen gaan en hun huis met tuin verwisselen voor een appartement aan zee, staat generatie Y klaar met spade in de aanslag.

Ze vormen sinds kort zelfs de belangrijkste demografie in België.

Millennials kweken terug groenten, decoreren de woonkamer met planten en beseffen dat een groene omgeving een positief effect heeft op de fysieke en mentale gezondheid. Hun drijfveer is het creëren van ervaringen en herinneringen die ze kunnen delen met anderen.

Hierdoor gaan ze trends bepalen in plaats van ze te volgen. Wij geven je de 4 belangrijkste trends voor 2018 mee.

Eetbaar tuinieren

Eetbaar tuinieren

Eén van de snelst groeiende trends van 2017 was het eetbaar tuinieren. Deze trend zet zich in 2018 verder binnenshuis. Verschillende aspecten liggen hier aan de oorsprong van: kleinere huizen, co-housing of huren zorgen er voor dat de bewoner bewuster omspringt met ruimte. Het binnenshuis kweken heeft bovendien als voordeel dat er minder water verbruikt wordt en het weer geen invloed uitoefent op de plantjes. Hierdoor groeien de groenten of kruiden sneller en bovendien kies je wat je kweekt zonder te moeten rekening houden met de seizoenen. ’s Winters smullen van rijpe kerstomaatjes en ’s zomers verse pastinaakpuree klaar maken is een koud kunstje.

Bodemverbeteraars geven je plantjes dat extra duwtje in de rug en een compostbak maken kan heel gemakkelijk met de Ecoplanc profielen.

Urban jungle

België bestaat uit een reeks aaneengeregen dorpen en steden met beton en asfalt als bindmiddel. Na Malta is België zelfs het meest verharde land in Europa. Dat zet een druk op de biodiversiteit, luchtkwaliteit en temperatuur in stedelijke gebieden.

Als reactie hierop ontstaan op steeds meer plaatsen urban jungles. Gevels worden versierd met klimplanten, bijenhotels en nestkasten. Struiken en bloemen verschijnen weer in het straatbeeld. Zo worden dicht bebouwde buurten mooier, gezelliger en vooral leefbaarder. Groene oases in anders grijze steden.

Met Gravelroof of ECCOsedum groendaktegels help je de natuur een handje in jouw eigen buurt.

Floratoerisme

Floratoerisme

Het floratoerisme vindt zijn oorsprong in het Japan van de jaren 80, waar het wordt gezien als de hoeksteen van preventieve gezondheidszorg. Studies tonen namelijk aan dat de tijd die men doorbrengt in de natuur, stress doet verminderen.

Het succes van floratoerisme is daarnaast te danken aan het feit dat de millennial meer waarde hecht aan levenservaringen dan aan puur materieel bezit. Tenslotte is er de hang naar een sterkere connectie met natuur. Millenials zitten in de file en werken in steden, net daarom zijn parken, bossen en botanische tuinen het contrast dat men zoekt.

Floratoerisme is het genieten van het buitenleven, of dat nu een park, bos of monument is. Voor de millennial start de natuur aan zijn voordeur. 

Eenvoudig groen

Eenvoudig groen

“Hou alleen de dingen die je nauw aan het hart liggen. Neem vervolgens de sprong en gooi de rest weg. Door dit te doen, kan je je leven resetten en een nieuwe levensstijl aanvatten.”
Marie Kondō, the life-changing magic of tyding up: the Japanese art of decluttering and organizing.

Het is een groot misverstand dat millennials niet willen tuinieren omdat ze er het geduld niet voor hebben. Millenials kampen gewoon met tijdsgebrek omdat ze voorrang geven aan een carrière. Sterker nog; ze hebben hopen geduld en zijn bereid jaren te wachten totdat ze een huis met tuin kunnen verloorloven, maar dan willen ze voornamelijk genieten in die tuin. Een onderhoudsarme tuin is ideaal: open verhardingen met siergrind, bodembekkers zoals schors, steenroos of lava, vaste planten die weinig onderhoud vragen, …

De tuin is een extensie van de woonkamer geworden waar je graag veel tijd door brengt.

Back to overview