De perfecte paardenpiste

De perfecte paardenpiste

Frederik DavidEquiblanc - Equimel - Paardenpiste - Zand

Hoewel Gravelart al jaren een vertrouwde leverancier van granulaten voor paardenpistes is, keren dezelfde vragen steeds terug. Wat is een correcte opbouw? Welk type zand is geschikt? Welk systeem is het beste? Moet ik een bouwvergunning aanvragen?

Een zoektocht op online werpt meestal meer vragen op, dan het antwoorden biedt. Vandaag scheppen wij duidelijkheid.

“Een goed paard, brengt het beste in jou naar boven. Een goede piste, brengt het beste in het paard naar boven."

De eb en vloed paardenpiste

Er zijn twee types paardenpistes: de eb en vloed piste (tidal flow) en de traditionele piste.

Om een eb en vloed piste aan te leggen, wordt de oppervlakte uitgegraven tot de gewenste diepte en vervolgens afgedekt met een waterdichte folie. Hierboven komen drainagebuizen die onder een laag draineerzand komen te liggen.
Hiervoor gebruik je bij voorkeur een zeezand 0/2.
Zeezand heeft een ronde korrel en de fijne deeltjes worden bij het baggeren weggespoeld. Zo blijven enkel de grotere korrels over en die zijn beter waterdoorlatend.
Belangrijk om te weten is dat een drainerend zand altijd los blijft liggen. Gebruik dus nooit een zeezand als toplaag voor je paardenpiste. De hoefinslag zal te diep zijn en dus te belastend voor de gewrichten van het paard.

Bij de volgende stap wordt het eb en vloed systeem geplaatst. Dit is een installatie die de waterhuishouding automatisch gaat regelen zodat de piste er nooit te droog of te nat bij ligt.
Tenslotte wordt de toplaag aangebracht. Hiervoor wordt best een type zand gebruikt dat fijner is van korrel en beter compacteert. Gravelart ontwikkelde hiervoor Equimel©.

De traditionele paardenpiste

De traditionele paardenpiste

De andere optie is de traditionele piste. Ook hier wordt de oppervlakte uitgegraven tot de gewenste diepte. Vervolgens worden de drainagebuizen geplaatst. Hierboven komt een laag steenslag of lava.

Gravelart raadt lava 16/32 aan omdat dit een waterdoorlatend én waterbufferend natuurlijk materiaal is. Deze laag wordt afgedekt met een geotextiel. Het zand mag de holtes van de onderlaag niet gaan vullen, het zou de waterdoorlaatbaarheid sterk verminderen.
Het is belangrijk te weten dat bij een traditionele piste de beregening handmatig moet gebeuren zodat de toplaag vochtig genoeg blijft.

Is een bouwvergunning vereist?

Voor de aanleg van een buitenpiste of paddock is een bouwvergunning vereist wanneer er een aanmerkelijke reliëfwijziging gebeurt.
Een aanmerkelijke reliëfwijziging betekent onder meer: "elke aanvulling, ophoging, uitgraving of uitdieping die de aard of functie van het terrein wijzigt". Wij raden je in elk geval aan om je te informeren bij je lokale dienst ruimtelijke ordening.

Het perfecte zand voor de perfecte paardenpiste vind je hier.

Back to overview