Siergrind: pro's en contra's

Siergrind: pro's en contra's

Frederik DavidGrind - Grindmatten - Verharding

Het eerste wat je ziet wanneer je bij een huis of bedrijf aankomt is de parking of oprijlaan. Niet verwonderlijk dus dat de aanleg ervan de nodige aandacht verdient.

Er is een overvloed aan producten beschikbaar om de afwerking dat extraatje te geven, zoals klinkers, tegels, asfalt, beton of siergrind, liefst in combinatie met natuurlijk groen.

Hoe maak je de juiste keuze en welke valkuilen moet je vermijden? Ik geef je graag de voordelen, en belangrijker nog, de nadelen mee van het gebruik van siergrind. Pas daarna, kan je een juiste keuze maken.

Siergrind voor dummies

Eerst en vooral maken we het onderscheid tussen rond en gebroken grind of keien en split zoals men het in Nederland noemt.

Het spreekt voor zich dat rond grind aangenamer is om over te stappen, zeker als je dat blootvoets wil doen. Sommige grindsoorten zijn door de natuur in combinatie met tijd mooi afgerond, maar de meeste worden machinaal rond gemaakt en dat maakt rond grind meestal duurder dan gebroken grind.

Daarnaast is het gebruik van rond grind alleen aan te raden in combinatie met een grindmat. Grindmatten hebben een honingraatstructuur, de sterkste vorm die in de natuur voorkomt en bieden stevigheid zodat het rond grind niet of minimaal gaat verschuiven. Ook de keuze van de juiste grindmat vraagt enige aandacht, maar daar gaan we op een andere keer dieper op in.

Gebroken grind is dus goedkoper (naar gelang het type) en is zeker aan te raden met of zonder grindmat. Persoonlijk raad ik grindmatten echter altijd aan omwille van de esthetische meerwaarde en het voetcomfort.

De meeste types siergrind bevatten geen stof. Dolomiet bijvoorbeeld dan weer wel omdat in dit type grind na verloop van tijd een natuurlijke binding gaat optreden. Dolomiet is de voorloper van het siergrind in België, maar is zeker niet de beste keuze voor elke toepassing.

Quanto costa?

Quanto costa?

Per m² kost siergrind tussen 4 en 24 euro. Een lokaal ontgonnen grind zal uiteraard altijd goedkoper uitvallen dan bijvoorbeeld die mooie witte Carrara keitjes uit Italië.

Aanlegkosten kunnen sterk variëren volgens de locatie, de omvang van het project, de gebruikte funderings-materialen, graafwerken, etc … Maar marktconforme prijzen liggen rond de 50 tot 60 euro per m².

Ter vergelijking de aanlegkosten van tegels of platines zal eerder tussen de 70 tot 90 euro per m² liggen. Ook hier hangt een juiste kostprijs af van verschillende factoren.

Vergeet ook niet dat BTW hier een invloed kan spelen. 6 % voor de werken rond een huis dat ouder is dan 10 jaar en 21 % bij een nieuwbouw.

"Elk nadeel heb zijn voordeel"

"Elk nadeel heb zijn voordeel"

Om het met een boutade van Johan Cruijff in te leiden, zijn er voor- en nadelen verbonden aan het gebruik van siergrind.

Omdat we hier spreken van een open verharding, krijgt onkruid de kans om te ontkiemen. Niet dat dit een groot ongemak vormt, maar het vergt wel wat onderhoud. Op plaatsen waar wordt over gereden of gewandeld zal onkruid helemaal niet voorkomen.

Siergrind in combinatie met een grindmat zorgt er voor dat onkruid zich niet kan vast zetten. Je haalt veelal het onkruid met wortel gewoon uit het siergrind zonder enige moeite.

Maar, een open verharding is waterdoorlatend. Weet dat België na Malta het meest verharde land in Europa is. Hierdoor kampen wij met een te lage grondwaterstand en met overstromingen bij hevige regenval.

Sinds 29 september 2016 vaardigde de Vlaamse overheid een verordening uit voor hemelwaterinfiltratie. Deze verordening vereist het gebruik van waterdoorlatende materialen. Een eerste belangrijke stap in de goede richting.

Gesloten verhardingen vergen iets minder onderhoud, maar laten het hemelwater niet in de ondergrond sijpelen.

Een eventuele herstelling van een oprijlaan in siergrind is dan weer stukken gemakkelijker dan het herstellen van gebarsten beton of het vervangen van een gebroken tegel.

Wil je meer weten over siergrind? Klik dan hier.

Back to overview