Het ecologisch alternatief voor een zwembad? De zwemvijver natuurlijk.

Het ecologisch alternatief voor een zwembad? De zwemvijver natuurlijk.

Tijdens de hittegolf van de afgelopen zomer, smachtten vele mensen naar een frisse duik in hun eigen waterpartij in de tuin. Een zwemvijver is hiervoor de gedroomde, ecologische oplossing.
Een zwemvijver is puur genieten. Het heldere en zuivere water, in de natuurlijke omgeving van je tuin, geeft een paradijselijk gevoel. Op vlak van ontwerp kan een zwemvijver dan ook volledig afgestemd worden op jouw persoonlijke smaak, de bestaande tuinomgeving en jouw budget. Een zwemvijver is al lang niet alleen meer voor de mensen met een grote tuin. Tegenwoordig vind je zwemvijvers ook al in kleinere stadstuinen waar ze garant staan voor uren verkwikkend speelplezier!

Waar?
De aanleg van een zwemvijver geeft een positieve impact op het uitzicht van je tuin. Je kan hier gaan van een strakke, moderne look tot natuurlijke, organische vormen. Waar je zeker rekening mee moet houden, is de ligging van de vijver in de tuin en meer bepaald met de windrichting en de zon. Het is niet alleen belangrijk dat je er voor zorgt dat het skimmend gedeelte van je vijver zich in de "windhoek" bevindt, maar ook dat dat je zwemvijver zeker zes uur per dag in het zonlicht baadt, want dat bevordert het natuurlijke zuiveringsproces en het opwarmen van de vijver.

Vorm en bekleding
Een zwemvijver heeft een ideale diepte tussen 1,3 en 1,5 m. Dieper dan dit kan het moeilijker maken om nog gemakkelijk recht te staan. Meestal wordt de waterdichting in zwemvijvers met EPDM folie afgewerkt en ook wij hebben een lichte voorkeur om hiervoor te opteren. Alles heeft zijn voor- en nadelen, maar je kan wel verschillende afwegingen maken; EPDM-folie heeft een aantal hele goede eigenschappen zoals zijn rekbaarheid en UV-bestendigheid. Wanneer bijvoorbeeld de betonnen constructie van een vijver zou kleine barsten gaan vertonen, dan kan de rekbaarheid van de folie dit opvangen.

Zuivering
Echte ecologische zwemvijvers zijn goed voor mens én natuur. Een zwemvijver bestaat uit twee delen: het zwemgedeelte en het filtergedeelte (de moeraszone). Afhankelijk van het systeem dat je gebruikt, wordt de grootte van de filterzone bepaald. Als je kiest voor een klassieke zwemvijver, dan is een grote biologische filterzone met lava noodzakelijk om kristalhelder water te garanderen. De aanwezige planten zorgen niet alleen voor een natuurlijke toets: ze maken zuurstof aan en nemen ze het teveel aan voedingsstoffen in het water op. Een klassieke filterzone moet minimum ¼ van de totale oppervlakte omvatten voor een optimale werking.

Sinds begin 2019, hanteren wij ook een nieuwe techniek voor zwemvijvers waarbij wij gebruik gaan maken van hydrolyse. Dit ingenieuze systeem zorgt voor een natuurlijke ontsmetting van de vijver, zonder chloor, waardoor je de filterzone een heel stuk kan verkleinen en het zwemgedeelte vergroten!

Zuurstof
De pompinstallatie in de filterzone is het kloppende hart van je zwemvijver. Die zorgt ervoor dat het water voortdurend rondgepompt wordt, zodat het zuurstofrijk blijft. Dit gezuiverde water komt dan weer in het zwemgedeelte terecht en zo kan je het hele jaar door genieten van een biologische, heldere zwemvijver.
De keuze van de vijverpomp is heel belangrijk. Wanneer de expertise wat ontbreekt, dan maakt men vaak de redenering: “Hoe zwaarder de pomp, hoe beter de filtering van de vijver”! Helaas moeten we deze stelling ontkrachten, want als deze redenering wordt gevolgd dan creëer je meestal het omgekeerde effect.

Hou je vijver gezond en kies bij de aanleg voor de juiste plantensoorten
Doordat de vijver zich in een natuurlijke omgeving bevindt, vinden ook verschillende dieren hun weg naar de filterzone. Het is een paradijs voor insecten, amfibieën en vissen, maar ook vogels komen zich wassen of voedsel zoeken. Het is daarom ook heel belangrijk om sterke, snelgroeiende planten met een grote bladmassa te kiezen die zich diep wortelen, zoals Irissen, Hoornblad, Kalmoes en Gele lis.

Onderhoud
Het onderhoud van je zwemvijver is gelukkig heel eenvoudig. De filterzone ontfermt zich over zo goed als alles. Dus behalve de jaarlijkse snoeibeurt van je waterplanten en het vrijmaken van de filter van overtollig bladafval, hoef je eigenlijk niet veel meer te doen. Een maandelijkse beurt met de vijverstofzuiger zorgt voor de finishing touch.

Omdat de aanleg van een vijver bijzondere aandacht vraagt, biedt Gravelart hierbij graag de nodige ondersteuning. Hiervoor is Gravelart sinds midden 2018 een vijverspecialist rijker, die onze professionele klanten met deskundig advies bijstaat.