Je tuin en vijver winterklaar in 9 simpele stappen

Je tuin en vijver winterklaar in 9 simpele stappen

Louis BiardLavasteen - Onkruid - Tuin - Zwemvijver

Het najaar is in het land, de dagen worden weer merkbaar korter en voor het je goed en wel beseft staat de winter voor de deur. Het ideale moment dus om je tuin en (zwem)vijver winterklaar te maken. Dit doe je eenvoudig in 9 stappen. 

  1. Verwijder ongewenst groen, verzamel bladeren en composteer ze zodat je de compost kan herbruiken. Met Ecoplanc profielen maak je snel en eenvoudig een compostbak die er mooi uitziet en bovendien weinig plaats inneemt. In het voorjaar kan de compost dan een extra boost geven aan je tuin.
  2. Plant nu voorjaarsbloembollen. Dit kan je doen zolang het niet vriest.
  3. Breng een mulchlaag aan van 4 cm lava 4/8 rond vorstgevoelige planten. Taxus is hier een goed voorbeeld van want deze plant kan absoluut niet tegen een koude grond. De mulchlaag zorgt niet alleen voor een extra isolerende functie maar als bodemverbeteraar zorgt het voor extra mineralen die in het voorjaar kunnen worden opgenomen door de beplanting.
  4. Verbeter de structuur en waterdoorlaatbaarheid van de bodem tijdens de winterperiode door lava 0/3 in te werken. Een bijkomend voordeel is dat dankzij dit lavazand meststoffen minder gaan uitspoelen.
  5. Een tuinpad rond je moestuin aanleggen kan je ook het best nu doen. Vlaamse Kleischelpen zijn een milieuvriendelijke halfverharding waarmee je drie vliegen in één klap slaat. Jawel, drie. De scherpe kantjes van de schelpen houden slakken weg van je wintergroente, je moestuin zal je dankbaar zijn voor de extra kalk en de relatief hoge pH helpt onkruid op een biologische manier weren. Vogels houden van kalk omdat het de helpt om hun eigen eierschalen sterker te maken. In het verleden hebben studies aangetoond dat het vogelbestand er op vooruit gaat op plaatsen waar Kleischelpenpaden werden aangelegd.
Je tuin en vijver winterklaar in 9 simpele stappen

6. Stofzuig je zwemvijver grondig en voorkom zo dat bladafval zich opstapelt en een sliblaag gaat vormen. Een sliblaag vormt een voedingsbodem voor zweefalgen en die zullen op hun beurt zorgen voor vissterfte. Met een vijver afdeknet kan je eenvoudig bladeren uit de vijver weren.
7. Snoei de waterplanten in de filterzone van je vijver. Mochten bepaalde planten woekeren, dan kan je deze voorzichtig verwijderen. Vul tenslotte de filterzone verder aan met nieuwe lava 8/16, lava 16/32 of Clinopti.
8. Bescherm de UV-lampen naast je zwemvijver tegen vorst. Stel het vervangen van de UV-lamp ook niet uit en zorg voor een vervang lamp.
9. Hou tenslotte je vijver zo veel mogelijk ijsvrij, zeker als er vissen in zitten. Dat hoeft geen arbeidsintensieve klus te zijn. Met een luchtpomp blijft het water in beweging en is er minder kans op dichtvriezen.

Back to overview