Je tuin en vijver winterklaar maken...

Je tuin en vijver winterklaar maken...

Shannah DevynckBodemverbeteraar - Compover - Distripond - Gras - Groen Groeien - Onkruid - Tuin - Wormencompost - Zwemvijver

Iedereen bereidt zich voor op Koning Winter: de ganzen vliegen richting het Zuiden, de egels verzamelen hun voorraad voor de winterslaap, kledingwinkels stellen vol trots de laatste, nieuwe creaties voor de winter voor en de tuinliefhebber maakt zijn tuin winterklaar. Maar hoe ga je hier nu het best mee aan de slag? 

Je tuin en vijver winterklaar maken...

Het gazon…
In onze vorige blog hebben we al aangehaald dat het gazon zaaien in de herfstperiode toch wel wat voordelen biedt tegenover zaaien in de lente, maar indien je tuin al een prachtig gazon heeft, is het toch wel belangrijk om die zo goed mogelijk voor te bereiden op een potentieel strenge winter.
Allereerst moet je ervoor zorgen dat alle bladeren en grasresten verwijderd zijn van je gazon, om zo de groei van schimmels tegen te gaan. Deze resten zijn ideaal om te composteren en dit kan dan ook gebruikt worden om je tuin in het voorjaar die extra boost te geven. Eens de voorbereiding is gedaan, is het best om je gazon te verticuteren, dit geeft het gras de kans om te herstellen en om gezond de winter in te gaan. Hark het gazon en strooi een goede bemesting

Vijver
Het onderhoud en winterklaar maken van een vijver in het najaar is belangrijk. Het is de basis van een mooie vijver tijdens de zomer. We willen natuurlijk ook niets liever dan dat je vijver goed de winter doorkomt en daarom hebben we alle stappen voor je op een rijtje gezet:

Stap 1: Test de waterkwaliteit en corrigeer waar nodig.
Doordat de herfst- en winterperiode in België doorgaans regenachtig en nat zijn, kan de hardheid van het vijverwater sterk teruglopen. Vandaar dat het belangrijk is om de waterkwaliteit te controleren.

Stap 2: Verwijder bladafval
Belangrijk is, alle afgestorven planten te verwijderen of bij te knippen waar nodig. Eens dit gebeurd is, is het aangewezen om de bodem van de vijver te reinigen met een waterstofzuiger. Het gezonken afval zou kunnen rotten en een sliblaag vormen op de bodem, die dan weer een voedingsbodem zou vormen voor algen. Indien je in een boomrijk gebied woont, kan je met een Vista afdeknet eenvoudig bladeren uit de vijver weren.

Je tuin en vijver winterklaar maken...

Stap 3: Zorg voor de vissen
De meeste vissen kunnen perfect in een vijver overwinteren als die maar diep genoeg is, want tijdens de wintermaanden gaan ze in een soort van een winterslaap. Net zoals bij andere dieren, zorgt hun winterslaap ervoor dat ze zo min mogelijk energie moeten verbruiken tijdens deze koude periode. Wanneer een vijver langer dan een week dichtgevroren zou zijn, raden we wel aan om voorzichtig een gat in de vijver te maken, omdat het methaangas dat zich vormt anders niet kan ontsnappen en dit is dan ook de grote boosdoener bij vissterfte in de koude winterdagen. Om dit allemaal te voorkomen, kan dit op simpele manier opgelost worden door een luchtpomp te installeren waarbij er een constante aanvoer van verse lucht is waardoor het gas kan ontsnappen.

Stap 4: Technische snufjes.
Een belangrijke stap is om de vijver winterklaar te maken, is kijken naar de apparaten die in je vijver aangesloten zijn.
Indien er een UV-toestel aanwezig is, dan heb je twee mogelijke opties om deze de winter veilig en zonder schade te laten doorkomen: voor de eerste nachtvorst alles uitschakelen en verwijderen OF het UV-toestel goed isoleren (afhankelijk van de manier van installatie natuurlijk).
Indien er twee pompen geïnstalleerd zijn, dan mag er één volledig uitgeschakeld worden. Pluspunt: minder stroomverbruik tijdens de wintermaanden. 

Je tuin en vijver winterklaar maken...

Is je tuin klaar voor de winter? Ga er dan nog even van genieten! Laat je niet afschrikken door de lagere buitentemperaturen en creëer een knusse en gezellige plek. Met de warmte van wat kaarsjes op tafel, een terrasverwarmer of een buitenhaard kun je zelfs in de herfst en winter nog heerlijk buiten genieten van je tuin!

Back to overview