Kasseien, maar net iets anders...

Kasseien, maar net iets anders...

Iedereen kent het klassieke straatbeeld: kasseien die de straten van talloze steden met elkaar in verbinding stellen, ook wel ‘Belgian Pavement’ genoemd. Onze klassieke kasseien worden internationaal gewaardeerd als kwaliteitsvolle bestrating: van Times Square in New York tot het Rode Plein van Moskou. Kasseien maken nu eenmaal een deel uit van ons erfgoed. De eerste verharde wegen, stammen uit de tijd van de Romeinen. Zij legden verharde afstandswegen aan naar alle uithoeken van hun imperium. Maar met de val van het Romeinse rijk, raakte het wegennetwerk echter ook in verval. Pas in de 19de eeuw werd er weer consistent aan het wegennet gewerkt. Waarbij het vooral in de jaren 1830-1850 belangrijk was voor de jonge staat België om goede verbindingen tot stand te brengen. Tijdens die periode, werden de kasseileggers van Waterloo beroemd om hun

vakmanschap en ze reisden bovendien de wereld af om pleinen en straten aan te leggen. De ‘paveurs van Waterloo’ legden de kaaien van het ‘Hauptbahnhof’ van Berlijn aan, straten in Keulen, Kiev, Potsdam, Nantes, Luxemburg, Minsk, Dantzig, Krakov, Riga, in Portugal, het Stanislasplein in Nancy, of het Brouckèreplein en het Koningsplein in Brussel.

Het leggen van kasseien was een vak die van vader op zoon doorgegeven werd en ze werkten dan ook onder de noemer van ‘meester kasseilegger’. Vandaag de dag zou deze term eigenlijk nog gebruikt mogen worden, want niet iedereen heeft de juiste know-how om kasseien te leggen.

Kasseien maken opnieuw hun opmars in de samenleving. Zowel het esthetische en historische aspect, als het concept van de natuurlijke materialen passen in het beeld van de millenial. Ze beklemtonen het karakter van een wijk of stad en er is daarenboven ook een ecologische kant aan het verhaal. Kasseien zijn niet alleen sterk en duurzaam, maar ze hebben een authentieke uitstraling.

Het leggen van kasseien vereist een specifieke kennis die niet iedereen heeft. Vandaar dat we met de Carpet stones een oplossing aanbieden om dit type werken in eigen beheer te houden. De Carpet Stones zijn kasseien op net die je kunt vergelijken met de wandmozaïeken voor een badkamer, maar dan voor opritten, parkeerplaatsen en pleinen. De Carpet Stones zijn kinderkoppen die met elkaar verbonden zijn tot handige ‘matten’ om snel en eenvoudig een stijlvolle bestrating aanleggen, met daarenboven het mooie, exclusieve karakter van een natuursteen. De voegafstanden zijn dan ook altijd perfect en ideaal om op te vullen met kalksteenslag 0/4 voor een optimale waterdoorlaatbaarheid.

Omdat Carpet Stones aan de bovenzijde perfect vlak zijn, is het voetcomfort stukken beter dan bij de klassieke variant. Hierdoor maken auto’s ook veel minder lawaai wanneer ze over Carpet Stones rijden. Doordat de Carpet Stones verkrijgbaar zijn in verschillende elementen, zijn er oneindig veel ideeën en toepassingen realiseerbaar. Recht, strak, modern, nostalgisch, romantisch of rond. Door dit unieke systeem zijn er bijna geen grenzen meer aan de vormgevingsvrijheid met Carpet stones. Zo goed als alles is mogelijk met deze elementen, of het nu gaat om cirkels, bogen, waaiers of rechte vlakken, bijna alles is realiseerbaar met deze unieke manier van bestraten.

;