Lavasteen als bodembedekker - de nieuwe trend

Lavasteen als bodembedekker - de nieuwe trend

Frederik DavidLavasteen

Om de bodem te bedekken wordt hoofdzakelijk gekozen voor boomschors, terwijl je met lavastenen een prachtig resultaat bekomt. Toch wordt lavasteen in 90% van de gevallen verkocht om op een natuurlijke manier zwemvijvers te zuiveren.

“Lavasteen als bodembedekker is een opkomende trend. Het elegante alternatief voor boomschors neemt dankzij zijn porositeit water op en laat dan langzaam door bij droogte. In het buitenland zie je deze toepassing heel vaak. Ik hoop dat het binnenkort ook in België meer gebruikt zal worden”, zegt tuinaannemer- en architect Christof Vanpoucke uit Wevelgem.

“Op vandaag komt 90% van de verkochte lavasteen in België terecht in een zwemvijver. Dankzij z’n geperforeerde oppervlak, krijg je meer basis waarop zuiverende bacteriën binnendringen in de steen. Het is dus een perfecte steen om te gebruiken als natuurlijke zuivering.”

Lavasteen is in verschillende korrelgroottes te krijgen. Zowel steentjes van 4 tot 8, 8 tot 16, 16 tot 32 en zelfs 40 tot 80 mm. Daardoor komt lavasteen ook in aanmerking als nivelleer laag voor grastegels of als vulling voor steenkorven.

Zelfs lavazand is een gegeerd product. Dit wordt gebruikt als bodemverbeteraar in tuinen en zelfs als biologisch onkruidbestrijdingsmiddel voor bijvoorbeeld Kattenstaart of Heermoes.

Gravelart is één van Vlaanderen's grootste verdelers van lavasteen. In onze vestiging in Wevelgem worden de lavastenen per schip aangevoerd. Elke scheepslading houdt bovendien ook nog eens een vijftigtal vrachtwagens van de weg af. Daardoor beperken wij de CO2 voetafdruk aanzienlijk.

Back to overview