Meer groen met gras!

Door het veranderende klimaat krijgen we in België steeds vaker te maken krijgen met heftige regenbuien, periodes van droogte en hittegolven of kort gezegd: weersextremen. Ondanks deze extremen, moet de tuinprofessional telkens opnieuw een mooi afgewerkte tuin presenten naar de eindklant. Daarom dat het ook altijd de missie moet blijven om een tuin op maat te creëren voor de eindklant, waarin je tot rust kan komen na die drukke werkweek. Net nu natuur veranderd, bevestigen meerdere onderzoeken dat wat we al lang aanvoelen: groen is goed voor onze gezondheid.

Meer groen in onze omgeving kan de gevolgen wat verzachten. We spreken daarbij niet alleen over meer groen bij de particulier, maar ook over de vergroening bij steden en gemeentes.

Wanneer we te maken krijgen met heftige regenbuien, gebeurt het wel eens dat de riolering de grote hoeveelheden regenwater niet altijd aankan, waardoor we met overstromingen te maken krijgen. Meer groen heeft bijvoorbeeld als voordeel dat de bodem en planten het regenwater vasthoudt, waardoor niet alles naar de riool doorstroomt. Die werken als een soort buffer waar het water wordt ‘vastgehouden’ en dat water komt dan weer goed van pas in periodes van droogte. Een mooie toepassing van meer groen in de straat kan een groene parkeerplaats zijn. Een grasparking biedt antwoord aan groen, ecologisch en waterdoorlatend bouwen.

 

De ‘fundamentals’

Belangrijk bij de aanleg van een grasparking is het kiezen van de juiste systemen en materialen om de duurzaamheid van de parking te garanderen!

Niet alleen de zichtbare producten zijn belangrijk, maar ook de onderliggende lagen moeten van topkwaliteit zijn. En hiervoor kijken we in de richting van substraten, grondmengsels specifiek ontworpen voor bepaalde doeleinden.

Gravelart lanceerde samen met De Witte Lochristi een nieuwe substraatlijn, VIVAMIX. Deze is gebaseerd op jarenlange expertise. Wij gebruiken enkel ecologische streekeigen materialen en het resultaat is substraten die werken, betaalbaar en begrijpbaar zijn.

 

Volgens de regels van de kunst

Begin met een degelijke fundering met CREAsoil. Hiervan voorzie je afhankelijk van de belasting en na aantrillen een dikte van 20 tot 35 cm. Hierboven plaats je een laag van 5 cm legbedsubstraat CREAbed. Dit legbedsubstraat dient als egalisatielaag zodat de grastegels (geen grindmatten!) die er boven komen, effen liggen. Na het plaatsen van de grastegels, vul je deze tot 1 cm onder de rand op met een grasdalsubstraat CREAdal. Op deze manier komt het verkeer nooit rechtstreeks in aanraking met het substraat. Vul de grasdallen nooit op met alleen teelaarde. Teelaarde gaat te hard verdichten en voorkomt dat graszaad kan ontkiemen. Vervolgens zaai je gras in, bij voorkeur een type met een stevig blad zoals rietzwenk. De ideale grassoort is de Watersaver van Barenbrug. Wij raden aan de grasparking water te geven, afhankelijk van de weersomstandigheden, tot het gras goed en wel ontkiemd is. Eventueel kan er extra bemest worden om het proces te versnellen.

 

Een groene parkeerplaats

Door de aanleg van een grasparking, wordt groen geïntegreerd op plaatsen die traditioneel worden gebetonneerd. Niets oogt natuurlijker dan een groene grasparking en het biedt dan nog eens tal van voordelen. Het zorgt namelijk ook voor het herstel van natuurlijke bodemfuncties. Aangezien een grasparking waterdoorlatend is, zorgt het niet alleen voor een natuurlijke infiltratie van het regenwater, maar ook voor een thermische regulering die de effecten van het hitte-eilandeffect tegengaat.
Met meer groen in een stedelijke omgeving, wordt ook een extra bescherming geboden aan de biodiversiteit en creëer je een betere leefomgeving.