Onttegeling kan wateroverlast voorkomen

Onttegeling kan wateroverlast voorkomen

Frederik DavidECCOgravel - Grind - Grindmatten

Begin 2015 kon u het al lezen in verschillende kranten, maar de maatregelen die Vlaanderen neemt tegen het dreigende tekort aan grondwater, zijn onvolledig en traag. Dat zegt het Rekenhof in een verslag voor het Vlaams Parlement.
Vlaanderen is niet alleen een regio met een dreigend watertekort, we kampen ook met wateroverlast.

Onttegeling kan wateroverlast voorkomen

Onttegeling kan wateroverlast voorkomen

Meer dan een jaar verder, zijn ingrijpende maatregelen nog niet genomen, hoewel, een waterwetboek is in de maak. Hierin zullen alle regels rond watergebruik gebundeld worden, zegt minister van landbouw Joke Schauvlieghe. Ook de heffing op grondwater in Vlaanderen wordt hoogstwaarschijnlijk verhoogd. Dit was al het geval in West-Vlaanderen.
Maar niet alleen in Vlaanderen trekt men aan de alarmbel. In Deventer, Groningen en Leeuwarden in Nederland, roept men de inwoners zelfs op om hun tuin en oprit te onttegelen. Meerbepaald door minimaal 1 m² groen of bloemen aan te brengen. Tegels eruit, bloemen erin, heet dat dan.
Als burger of professional in de tuinsector kan u dus wel degelijk het heft in handen nemen om dit prangende probleem aan te pakken.

Onttegel de oprit en het terras en vervang die door een waterdoorlatende verharding.

Als specialist ter zake stelt Gravelart hiervoor graag ECCOgravel grindmatten voor. Deze grindplaat is een kunststof honinggraatstructuur waaronder een anti-onkruiddoek thermisch is bevestigd. De bestendigheid tegen wringlasten, UV-stralen en vriestemperaturen van ECCOgravel is ongezien en laat alternatieven verbleken.
Dit komt door de samenstelling. ECCOgravel wordt in België vervaardigd uit High Density Polyethyleen (HDPE). De meeste alternatieven worden gemaakt uit het minder geschikte Polypropyleen (PP).
Een ECCOgravel grindmat met een siergrind volgens smaak, geeft een duurzaam en 100 % recycleerbaar resultaat. Tenslotte bufferen deze grindplaten het water tijdens regenbuien en maken een duur afwateringssysteem overbodig.

Back to overview