Stop de tegelterreur!

Stop de tegelterreur!

Frederik DavidBoomschors - ECCOgravel - Grind - Grindmatten - Lavasteen - Verharding

Het besef groeit bij de tuinliefhebber; onze tuinen zijn in de loop der jaren veranderd in betegelde patio’s met steriele hagen er om heen. Gazons moesten wijken voor klinkers, bloemperken voor tegels en dat enkel omdat we een onderhoudsarme tuin wensen.

"Een betegelde, onderhoudsarme tuin is een modetrend, welke door de media in stand wordt gehouden. We zien het in huis- en tuin programma’s steeds weer terug. We zijn er ook aan gewend geraakt om onze omgeving totaal naar ons gemak in te richten." 
Wout Veldstra, voorzitter Operatie Steenbreek, Nederland

Maar deze gemakszucht heeft 4 ernstige gevolgen op onze leefomgeving.

4 ernstige gevolgen op onze leefomgeving

1. De luchtkwaliteit vermindert: bomen, struiken, planten en gras nemen fijn stof op. Gesloten verhardingen niet. De richtwaarden voor fijn stof concentraties die door de WGO werden opgesteld, zijn door Vlaanderen nog nooit gehaald. Daardoor zorgt fijn stof in België nog steeds voor ongeveer 2 sterfgevallen per dag.

2. Het tast de biodiversiteit aan: het leefgebied van bijen, vlinders en andere insecten wordt enorm ingeperkt wat een onmiddellijk negatief effect heeft op vogels en vleermuizen.

3. Wateroverlast: klinkers, tegels, beton en asfalt verminderen drastisch de waterdoorlaatbaarheid van de bodem. Bovendien leidt de versnelde afvoer van regenwater tot regelmatige overbelasting van het rioolstelsel én een te lage grondwaterstand waardoor bomen het steeds moeilijker krijgen. Wist jij trouwens dat België na Malta het meest verharde land in Europa is?

4. Het hitte-eiland effect: het temperatuurverschil tussen verstedelijkt en landelijk gebied, of concreet, het verstikkend hete gevoel dat soms heerst in steden tijdens de zomer. De temperatuurverschillen kunnen soms oplopen tot wel 10 C°.

Gelukkig kan je zelf eenvoudig voor verandering zorgen en zijn er initiatieven zoals 'Meer natuur in je buurt' en 'Operatie Steenbreek' in Nederland.

Tegels eruit, tuin erin!

Tegels eruit, tuin erin!

Verander je mindset, maak de klik en ga voor meer groen in je tuin. Vervang de tegels door een waterdoorlatende oplossing zodat regenwater terug in de bodem kan sijpelen.

Gebruik grind in combinatie met grindmatten, gebruik bodembedekkers zoals lava, steenroos of schors, leg een gazon aan of plaats grastegels met substraten voor een groene parking.
Plant bovendien diverse bomen, struiken, planten en bloemen en geef de natuur weer een eerlijke kans. Zo ga je bijensterfte tegen en help je fijn stof uit de lucht halen.

Bovendien maakt een groene leefomgeving je gezonder en het trekt de waarde van je huis op. Dit zijn slechts een twee conclusies uit een onderzoek in opdracht van het Agentschap Natuur en Bos.

“Een tuinliefhebber die werkelijk houdt van groen, die verhardt niet langer.”Louis Biard, Gravelart

 

Check alle feiten hier: Natuur in je buurt, de luchtkwaliteit in Vlaanderen, Operatie Steenbreek, Biodiversiteit en de gezonheid van de mens, investeren in groen rendeert.


Back to overview