Tips & Tricks voor die extra dimensie in een tuin

Tips & Tricks voor die extra dimensie in een tuin

Shannah DevynckAfboording - Boomschors - Carpet Stones - Gras - Grind - Meststoffen - Siergrind - Tuin - Verharding - Zwemvijver

Als tuinprofessional is het ontwerpen van een tuin altijd een leuke uitdaging. Een combinatie van nieuwe insteken en best practices vormen dan ook vaak een nieuw ontwerp. Wanneer je bezig bent met het ontwerp van een tuin, dan is het dikwijls een kwestie van combineren en de ‘truken van de foor’ toe te passen.

Bij de aanleg van een tuin moet je uitgaan van een aantal basisregels in combinatie met wat ontwerptechnische zaken… Enkele van deze tips & tricks zetten we dan ook graag op een rijtje:

Tips & Tricks voor die extra dimensie in een tuin

Huis en tuin als geheel

De tuin is een extensie van de woonkamer geworden waar je graag veel tijd door brengt. Heel vaak wordt een huis compleet ‘verpakt’ in een of andere vorm van bestrating, maar daarmee wordt eigenlijk de afstand tussen het huis en de tuin vergroot. Plaats het groen zo dicht mogelijk bij het huis, om die extra ruimte in de verf te zetten.

Groen, groener, groenst!

Het zit een beetje in de natuur van de Vlaming om een zo groot mogelijk terras te plaatsen, maar eigenlijk zou dit net omgekeerd moeten zijn. Een terras met een minimale afmeting, zorgt er juist voor dat de afstand tot het groen verkleind wordt. Uiteraard kan je ook extra potplanten op het terras plaatsen waardoor je groen van je tuin terug wat dichter brengt. 

Tips & Tricks voor die extra dimensie in een tuin

Het optisch vergroten van de tuin

Hoe kan je een ondiepe tuin ‘dieper’ maken en een smalle tuin ‘breder’? Wanneer je golvende of strakke lijnen, reliëf en hoogteverschillen gebruikt, creëer je diepte in de tuin. Hoogteverschillen zorgen namelijk voor een diepte- of breedtewerking. Dit is echter enkel van toepassing als de opwaartse beweging te zien is! Hoogteverschillen kunnen gemaakt worden door taluds en hagen, maar ook door middel van keermuren en metselwerk.

Functionele paden en elementen

Wanneer je een pad aanlegt in een tuin, dan moet die boven alles functioneel zijn. Als een pad aangelegd wordt voor de vorm en zonder logische looprichting, dan zal die ook maar weinig worden belopen. Een pergola in de tuin zorgt vaak voor een extra dimensie en biedt ook vele voordelen. Niet alleen heeft een pergola een verbindende functie, maar het kan ook gebruikt worden als een schommel wanneer de kinderen nog klein zijn. Door de begroeiing bovenop creëer je ook een anti-inkijkscherm tegen de glurende buren. 

Tips & Tricks voor die extra dimensie in een tuin

Verkeerde gewoontes

We willen vooral genieten van onze tuin, ook als het weer het niet altijd toelaat. Te vaak nog kijken we uit op ons tuinmeubilair, terwijl er zich achter ons terras een prachtige vijver bevindt. Vandaar dat een goed ontwerp o-zo-belangrijk is.

Eenheid creëren

Te veel grillen, vormen, materialen en patronen zorgen voor chaos. Belangrijk is vooral om de juiste combinatie te maken. Paden en terrassen die in vorm en materiaal verschillen, kunnen ook een eenheid vormen. Als een pad een stukje ‘doorloopt’ in het terras, dan bekom je een heel mooi resultaat. Anders zijn de overgangen te groot en lijkt het aan elkaar geplakt.

Tips & Tricks voor die extra dimensie in een tuin

Creativiteit met de voortuin

De voortuin is ook een tuin, maar helaas wordt deze vaak niet of onvoldoende gebruikt. Breng wat groen terug in het straatbeeld door simpelweg een boompje te planten of wat siergrassen, struiken en bloemen te plaatsen. Laat je fantasie er op los en probeer er een uitnodigend geheel van te maken.

Grind heeft een natuurlijke uitstraling

Tegen de gevels van het huis zou je geen dichte bestrating mogen gebruiken. Door een combinatie van grind en plantengroei te gebruiken, blijft de beloopbaarheid behouden en geven de planten het geheel een extra dimensie. Een extra voordeel met grind tegen de gevel: de muren en ramen blijven schoon want grind voorkomt opspattend hemelwater!

Tips & Tricks voor die extra dimensie in een tuin

Tot slot… Ronde vormen besparen geld en ruimte

Zeker in kleine tuinen is het aan te raden om ronde of afgeronde vormen te gebruiken. We denken er vaak niet aan, maar de hoeken van een recht terras worden bijna nooit gebruikt . Die ruimte kunnen we dan maar beter gebruiken voor beplanting, die dan ook voor een ‘groene’ verhouding zorgt. Het is niet alleen goedkoper, maar we creëren dan ook weer een extra stukje oase die waterdoorlatend is.

Back to overview